El 15 d’agost de 1979 es reuniren les professores del Conservatori de Valéncia, Maria Teresa Oller i Emilia Muñoz, en casa de Rosa Bartual, per tal de demanar-li ad esta última la creació d’un cor de característiques especials per a poder interpretar, sense mixtificacions, les cançons populars del poble valencià. Les cançons populars, encara que, sense tindre relleu acadèmic, formaven part de la vida cotidiana i de l’història de Valéncia, pero encara que estaven vives en la memòria de la gent i moltes estaven arreplegades per músics i folcloristes de reconegut prestigi, baix els auspicis de l’Institució Alfons el Magnànim (hui ent catalaniste auspiciat per Diputació de Valéncia), corrien el perill de desaparéixer en anar morint les persones que les coneixien i cantaven.

Per tant, el motiu fonamental de la creació del Cor Popular de Lo Rat Penat no fon mai l’investigació ni la colecció de material, sino primordialment la difusió i el conreu, tal i com diu el seu lema: “Que els vells recorden i els jóvens deprenguen”.

En principi se pensà que el Cor el formaren set o huit persones que acompanyarien al Grup de Danses de Lo Rat Penat, que feya poc s’havia refundat, pero pronte el Cor va anar prenint independència i vida pròpia, cosa que causà més d’un maldecap.

En els primers dies d’octubre de 1979 escomençaren a arreplegar gent i a ensajar les primeres cançons d’un repertori que se pensava seria de deu o dotze cançons, i que en 1999 passen de 350.

La presentació oficial, vestits ya en el trage tradicional del sigle XIX i en mes de 25 components, fon el 8 d’octubre de 1980, vespra del gran Dia Valencià, en l’Hotel Astòria, en el sopar de Sant Donís, a on estaven reunides més de doscentes persones presidides pel Governador Civil, José Mª Fernández del Río i Xavier Casp, qui per aquelles dates era president de Lo Rat Penat.

L’exit fon apoteòsic; la gent, entre sorpresa i emoció, no parava d’aplaudir i aplaudir. A la directora, com si d’un torero se tractara, l’alçaren en volandes. El Cor havia naixcut oficialment baix els millors dels auguris. La riquea d’esta terra està descrita, en totes les facetes, per les cançons populars que, com molt be diu el seu nom, son les cançons que el poble interpreta en qualsevol moment del dia, davant de diferents situacions, expressant penes, alegries, jocs i crítiques.

Actualment el Cor Popular conta, com ya hem alvançat, en un repertori de 350 cançons, que podem dividir en amples grups, entre els quals cap destacar: humorístiques, de breçol, de pasqua, de “quintos”, havaneres, pregons, de taverna, narracions, de camp, falleres, romanços, de llar, de treball, nadalenques, albades i “albadas”, goigs, aurores, jotes, de jocs i de bateig.

Totes estes cançons son interpretades pel Cor, de viva veu, tal i com el propi poble les ha cantades sempre, sense elaboració acadèmica alguna, perque el poble quan canta les seues cançons, no la té, i ademés, sería inadequada per ad estes musiques tan espontanees.

Al mateix temps, estes cançons son acompanyades per intruments característics: guitarres, guitarrons, bandurries, llaüts, postices, panderetes i, en alguna ocasió, acordeó.

En tots estos vint anys de vida, el Cor ha estat format per aproximadament unes 45 persones, entre músics i cantants. Les actuacions les realisen quasi sempre ataviats en el trage tradicional valencià, be el del s. XVIII o el del s. XIX, pero, segons les circumstàncies, també ha adoptat ultimament un uniforme més funcional per a les actuacions no oficials.

El palmarés artístic del Cor Popular es ben ample i dens. Despuix de l’aprenentage i “rodage” del Cor durant tot 1981, a lo llarc de 1982 i 83 inicià una llarga serie de recitals per tota la geografia valenciana, auspiciada i dirigida per la que era Caixa d’Aforros de Valéncia, al ritme d’una actuació per semana. Allò els brindà l’ocasió de conéixer infinitat de pobles nostres que ni els membres del Cor sabien a on estaven localisats i, al mateix temps, fon motiu de que tots eixos pobles conegueren a Lo Rat Penat i al seu Cor.

Transcrit del llibre “Història de Lo Rat Penat”.

El Cor Popular de lo Rat Penat fon  fundat en octubre de 1980 per Rosa Bartual i Oliver.

La seua finalitat bàsica, a la qual se deu la fundació d’este Cor, és la supervivència i difusió de la cançó popular valenciana, la qual estava en greu perill de desaparició per anar morint les persones que les cantaven. El seu lema és: “que els vells recorden i els jóvens deprenguen”

Està format per persones de totes les edats per tal de poder interpretar en total propietat les cançons del poble. El componen les seccions següents: cantants, rondalla, postices, percussió, teclat, etc.

El Cor té programades més de 350 cançons. Este repertori està format única i exclusivament per cançons populars de Castelló, Valéncia i Alacant. Les cançons les canta tal i com les ha cantades des de sempre la gent dels nostres pobles, sense cap impostació ni elaboració acadèmica.

En les seues actuacions el Cor sol anar vestit en el trage tradicional valencià. En unes ocasions vist el ric trage del segle XVIII, en unes atres el del segle XIX i en atres, no oficials, vist un digne uniforme.

El Cor Popular de Lo Rat Penat és membre fundador des de 1993 de la Federació de Folclor de la Comunitat Valenciana.

Direcció

Rosa Bartual i Oliver (Directora Fundadora)

En el Conservatori de Valéncia va cursar els estudis de Piano, Cant i Declamació Lírica. Durant 25 anys va eixercir la docència musical dirigint al mateix temps, el Cor de les MM. Escolàpies, el Cor Parroquial de Crist Rei i el de la Creu Coberta.

Cantà en L’Orfeó Universitari, en la Coral Polifònica Valentina, en el Cor de Cambra de Valéncia i en el de postgraduats del Conservatori “Virgen del Remedio”.

En 1980 fundà el Cor Popular de Lo Rat Penat. És autora de dos Misses Valencianes. Des de la seua fundació formà part de la Junta Directiva de la Federació de Folclor de la Comunitat Valenciana.

Fon Directora del Cor fins al seu falliment en octubre de 2015.

Jesús Andrés Madrid i Garcia (Director)

Va cursar estudis de Solfeig (Diploma de 1ª classe), Harmonia, Contrapunt i Fuga i Piano.

En el Curs 1961-62, el Director del Conservatori Superior de Valéncia, Don Manuel Palau, el va nomenar Repetidor de la Classe Elemental de Piano, donant classes de piano de primer a quint Curs, en substitució del Catàdratic D. José Roca.

En l’any 1962 va ser pianiste de la Coral Juan Bautista Comes, baix la direcció de D. José Roca.

En setembre de 1998, passa a formar part del Cor Popular de Lo Rat Penat, com a ajudant de la Directora Rosa Bartual. Més recentment fon nomenat Acadèmic de la Molt Ilustre Acadèmia de la Música Valenciana. Director del Cor Popular des d’octubre de 2015.

Maria Teresa Oller i Benlloch

Acadèmica Numerària de la Real Acadèmia de Sant Carles, compositora, musicòloga i excatedràtica del Conservatori de Valéncia. És l’assessora musical del Cor des de la seua creació.

Activitats

El Cor actualment té una agenda plena d’activitats, com són: misses en bodes, comunions, i celebracions de festes; Te Deum en el Monasteri d’El Puig, el dia 8 d’octubre i en la Catedral el dia 9 d’octubre. Ademés: recitals, concerts extraordinaris en el Palau de la Música, com ara en Nadal, presentacions de discs, i en els de celebració del dia de la Pàtria Valenciana (9 d’octubre); en el Saló d’Actes de la Beneficència, en el Festival de Nadal que es celebra tots els anys en l’Auditori d’Altea; i en uns atres Festivals que organisa la Federació de Folclor de la Comunitat Valenciana o uns atres Organismes que volen alegrar en les nostres músiques tan espontànees les seues celebracions. Actuacions per als Altars Vicentins i per a les Presentacións Falleres.

Igualment, portant tota la riquea del nostre repertori a unes atres parts d’Espanya i del món

Ademés de pràcticament tota la geografia valenciana, el Cor també ha actuat en Albacete, Barcelona, Madrit, Valladolit, Palma de Mallorca, Menorca, S. Sebastià, Toledo, Salamanca, Mèrida, Las Palmas de Gran Canària, Santiago de Compostela, Ferrol… Basílica de Sant Pere (Roma 1983, 2000 i 2001), Teatre Wagnerià de Bayreuth (Alemània 1987), Torí (Itàlia 1986), Figueira da Foz (Portugal 1988 i 1992), Munich (Alemània 1987), París, Libourne i Rennes (França 1988, 1990 i 1991), Viena (Àustria 1992), Frankenberg (Alemània 1994), Gran Arche de la Defense (París 1995), Ginebra, Berna, Innsbruck (2002), Venècia (2002).

Ha actuat per a Televisió Espanyola (1993) i per a la Cadena Alemana Z.D.F. (1994). Colabora freqüentment en les Televisions Valencianes: Valencia TeVe i Canal 13.

El Cor participa en els diversos actes que Lo Rat Penat oferix a tots els valencians: els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia, que es celebren anualment en el Teatre Principal de Valéncia; en l´Ofrena a la Mare de Deu dels Desamparats, sent un gran honor per a nosatres oferir els nostres rams a la Patrona el dia 18 de març, just abans de la Fallera Major de Valéncia, en u dels acontenyiments més emocionants per a tot el poble valencià. Un atre acte també molt emotiu, és la participació tots el anys en la Solemne Processó de la Mare de Deu.

Amenisa musicalment el solemne Te Deum, que Lo Rat Penat oferix tots el anys en el Monasteri d’El Puig el 8 d’ octubre.

Organisa cada any, des de 1994, el Concurs de Piano Mestre Serrano, que promou Lo Rat Penat i que va dirigit als estudiants i jóvens pianistes.

Gravacions

El Cor té gravats dos LP, en la colaboració del Grup de Danses de l’entitat: “Arraïls” (1982).

I diversos cassettes i CDs:
“Cançons Festives”, “Nadalenques”, “Mosaic”, “Missa Popular Valenciana”, “Cançó de Lluita”, “Contar i Cantar”, “Cançons de Nadal”, “Dos Misses valencianes”, “Corona Lírica a la Mare de Deu dels Desamparats”, “Cançons de Llar i de Treball”, “Cants a la Pàtria”, “Cançons de Pasqua i Festa”, “Cançons de l’Horta i el Secà”, “El Conte de la Yaya”, “Fa 2000 anys”, “Cançons d’Oficis”, “Sinfonietta valenciana”, “Homenage a Valéncia”, “Cants en llengua valenciana”, “Cançons Falleres” i “Havaneres”.

Ha colaborat en onze edicions de la “Cançó Popular Nadalenca” organisades per la Federació de Folclor de la Comunitat Valenciana.

En 2005, en motiu del seu 25 aniversari, el Cor va celebrar l’efemèride en una série d’actes religiosos, lliteraris, musicals, populars i gastronòmics.

Trofeus

Tercer Premi del Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevella (1986)

“Chaine” de l’Ajuntament de Montreux (Suïssa, 1987)

Medalla de l’Ajuntament d’Argentan (França 1989)

Medalla de l’Ajuntament de Vannes (França 1991)

Medalla de l’Ajuntament de Viena (1992)

El 5 d’octubre de 2006, Rosa Bartual i Oliver, Presidenta del Cor Popular de Lo Rat Penat, va rebre la Medalla d’Or de la Ciutat de Valéncia otorgada per l’Excm. Ajuntament de Valéncia per la labor desenrrollada a lo llarc de 25 anys al front del Cor i en reconeiximent a una vida en pro dels treballs de recuperació, investigació i difusió de la música tradicional valenciana.

Concurs d’interpretació al piano “Mestre Josep Serrano”

Este certamen, organisat anualment per Lo Rat Penat, està dirigit als jóvens pianistes que estiguen realisant o hagen finalisat els seus estudis en conservatoris o escoles musicals de la Comunitat Valenciana, en l´objectiu d´ajudar a la promoció de les noves promeses en l´interpretació al piano. Per això conta en el recolzament de destacats professors, intèrprets i experts en piano valencians.

El concurs se desenrolla en una gran participació, i un altíssim nivell interpretatiu i un gran temperament artístic per part dels concursants. Els membres del jurat han coincidit en senyalar l’increment del talent dels participants any darrere d’any, lo que confirma al concurs organisat per la decana de les associacions culturals valencianes com a u dels més prestigiosos en esta disciplina per a jóvens interprets.

Lo Rat Penat és propietària per donació familiar del piano del mestre de Sueca, per lo que va decidir convocar este concurs en el nom de “Mestre Josep Serrano”, u dels més grans i prolífics compositors valencians.

Els guanyadors reben els seus guardons en la cerimònia dels Jocs Florals que es celebra anualment en el Teatre Principal de la ciutat de Valéncia.

0

Por admin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *