Dia del Llibre Vicente Clavel

El valencià Vicente Clavel fon l’instaurador del hui mundial Dia del Llibre en 1923, en la finalitat de promoure la cultura i la llectura.

Quan es parla del Dia del Llibre és habitual començar recordant que la data elegida, el 23 d’abril, es deu al decés de Cervantes i de Shakespeare en eixa mateixa data, pero de l’any 1616. Se sol recordar que en realitat no varen morir el mateix dia, que Cervantes va morir el dia 22 i va ser enterrat el 23, mentres que Shakespeare va morir el 23 d’abril, pero del calendari julià, que correspon al 3 de maig en el nostre calendari, el gregorià.

Se sol recordar que va ser l’Unió Internacional d’Editors la que propongué a l’UNESCO el 23 d’abril per a celebrar el Dia del Llibre i que ésta va aprovar la commemoració en 1995. Se sol recordar que celebrà per primera volta el 23 d’abril de 1996 i que actualment se sumen més d’un centenar de països de tot el món a esta celebració. Lo que no sol recordar-se tan freqüentment és que l’inventor i instaurador original del Dia del Llibre fon l’editor valencià Vicente Clavel Andrés.

Naixcut en 1888, Vicente Clavel fundà en Valéncia en l’any 1916 una editorial que tenia el significatiu nom d’Editorial Cervantes. Ademés d’editor va eixercir de periodiste, d’escritor ‒va ser amic i companyer de Vicente Blasco Ibáñez‒ i de traductor. En 1918 trasllada l’editorial a Barcelona, concretament a la Rambla de Catalunya, fet que el posà en contacte en alguns dels intelectuals de la ciutat. Especialment afectiva és la seua relació en l’escritor uruguayà José Enrique Va rodar, de qui publicà vàries obres en Espanya.

A pesar de ser tan jove i de portar tan poc temps en Barcelona, Clavel és nomenat en 1923 vicepresident primer de la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. En este context, Clavel propongué celebrar el Dia del Llibre en la Cambra en 1923 i en 1925. El 6 de febrer de l’any següent Alfonso XIII firmava un Real Decret per el que es creava oficialment la Festa del Llibre Espanyol. Des de 1926 el Dia del Llibre se celebra el 7 d’octubre, coincidint en el naiximent de Cervantes, pero a partir de 1930 s’instaura en l’actual 23 d’abril, dia que ademés coincidix en la celebració del dia de Sant Jordi, celebració molt arraïlada en moltes ciutats de tot el territori de l’antiga Corona d’Aragó.

Més que llibres inoblidables i immortals, que és lo que caldria esperar que deixara un escritor al seu pas, Vicente Clavel va llegar a la humanitat un dia en el que celebrar la llectura i l’amor pels llibres. Una d’eixes màgies que té la lliteratura.

4

Por admin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *